Een sprankelend begin van je dag, dat wil toch iedereen!

Een sprankelend begin van je dag, dat wil toch iedereen!

 

Kortgeleden was ik voor een vakantie in Ierland. Het land, dat bekend staat om zijn koude en vaak natte weer.
In het plaatsje Galway aan de kust maakte ik een ochtendwandeling en wat ik daar zag maakte me jaloers. Mensen in de zee.
Mijn hart sloeg op hol en mijn hoofd draaide overuren. Zou ik snel teruggaan om mijn bikini te halen? Of zou het voor mij, Nederlander niet veilig zijn. Ik wist immers niet of er stromingen waren!?
Ik sprak een oudere man aan die de zee uitliep en vroeg hem om uitleg. Er waren geen gevaarlijk onderstromingen, het water was heerlijk en hij zwom hier elke dag van het jaar!
De toon was gezet; morgenvroeg was het ook mijn beurt.

Waarom zou ik die koude zee in willen?
Over het algemeen ben ik iemand die het altijd koud heeft, in de winter met handschoenen aan tijdens een wandeling steevast witte vingers heeft en die na de wandeling iemand anders mag vragen mijn knoop los te maken zodat ik naar de toilet kan.
En toch, ben ik gek op zwemmen in koud water. Het tintelende, brandende  gevoel na de duik is heerlijk en het heeft nog voordelen ook.

Voordelen van koud water.
Iedereen heeft natuurlijk wel gehoord van de iceman, Wim Hof. Hij onderzocht de effecten van je lichaam aan kou en concludeerde dat er veel voordelen te benoemen zijn.
Zo zet je je lichaam op aan qua vetverbranding, je bloed gaat er beter van stromen omdat het koude water alle haarvaatjes doet openen en het bloed letterlijk overal naartoe kan stromen, waardoor je het minder snel koud hebt. Als je uit het koude water komt of stopt met koud douchen, sluiten deze haarvaatjes zich weer en het bloed stroomt terug naar alle organen. Het hart, de lever, de longen en de nieren worden zo krachtig met bloed doorstroomt. Hierdoor wordt ook de werking van de klieren in ons lichaam gestimuleerd. Deze klieren zorgen ervoor dat we ons jong en gezond blijven voelen.
Je zult ook merken dat je huid strakker en zachter wordt.
Daarnaast stimuleert het je immuunsysteem. Je lichaam wordt dus sterker.

Mijn ervaring?
Wanneer ik in een koude zee duik, overvalt me een enorm gevoel van blijheid. Het koude water maakt dat je lichaam gaat branden en dat voelt geweldig. Je voelt de energie door je lijf  stromen en soms, ja echt, kan ik het alleen maar uitschreeuwen. Wat voelt dat fijn en vrij.
Euforie!.
Mijn algehele lichaamstemperatuur is iets gestegen, al heb ik in de winter nog wel eens met witte vingers te maken. Maar het is al zoveel beter dan het was.
Ik wens jullie allemaal toe dat je ook eens een duik neemt in het koude water en ervaart wat dat voor je doet. Iets te veel? Start dan al eens met de douche heel even op koud te zetten aan het einde van je doucherondje in de ochtend. Voel wat DAT met je doet!

Nog iets te spannend?
Wil je het graag onder begeleiding leren en ervaren? Of wil je graag meer weten voordat je er zomaar aan begint in combinatie met de ademhaling?
Kijk dan eens voor een workshop op de site www.wimhofmethod.com